Thanks For Your Feedback!

Email
Subject
Message
Five plus seven is? (answer as number)
Open/Close

Facebook Comments

Open/Close
RSS

Paint Ball Castelloli | Adrenalina Paintball

Qué es el paintball?

El paintball (en català 'bola de pintura') és l'esport en el qual els participants fan servir marcadores, aquestes les usaven en granges de bestiar per marcar a l'ganado.Se venien en els catàlegs agrícoles i s'utilitzaven per marcar arbres o animals. Aquestes marcadores són accionades per aire comprimit, CO2 o altres gasos, per disparar petites boles farcides de pintura a altres jugadors. En essència és un joc d'estratègia complex en el qual els jugadors tocats per boles de pintura durant el joc són eliminats d'aquest a vegades en forma transitòria, de vegades en forma definitiva depenent de la modalitat. Contrari al que es pensa és un dels esports d'aire lliure més segurs.
Normalment en una partida de paintball s'enfronten dos equips amb la finalitat d'eliminar a tots els jugadors de l'equip contrari o completar un objectiu (com capturar una bandera o eliminar a un jugador concret). Un joc de paintball típic no professional sol durar d'uns cinc minuts a mitja hora. L'equip bàsic necessari per practicar el paintball no és excessivament car (encara que sí poden ser-ho les marcadores i altres elements de gamma alta). El nombre de boles de pintura disparades durant una partida varia segons la modalitat de joc i d'un jugador a un altre: alguns disparen centenars, altres unes poques i fins i tot alguns no arriben a disparar en tot el joc.
Des del seu naixement, el paintball ha arrossegat a una multitud de jugadors ocasionals o permanents. La Sporting Goods Manufacturer s Association estima que aproximadament 10 milions de nord-americans juguen anualment al paintball.
Les partides de paintball poden jugar-se sota sostre oa l'aire lliure i adoptar diferents formes, sent algunes de les més populars el woodsball i el torneig o speedball. Les regles varien àmpliament d'una a una altra forma, estant dissenyades la majoria perquè els participants gaudeixin del joc en un entorn segur. també és possible jugar en boscos o en zones naturals.

Història

El paintball va començar com un joc de caça entre dos amics en els boscos de Henniker, New Hampshire. Originalment va ser batejat com National Survival Game, doncs no era considerat un esport en aquesta época.1 El 1976 Hayes Noel, un corredor de borsa i el seu amic Charles Gaines, un escriptor, tornaven a casa parlant del recent viatge de Gaines a l'Àfrica i les seves experiències caçant búfals. Ansiosos per recrear la pujada d'adrenalina que provocava l'emoció de la caça, i inspirats per la història de Richard Connel El joc més perillós, els dos amics van concebre la idea de crear un joc on poguessin aguaitar i caçar-se un a l'otro.2
En els mesos següents, els amics van discutir quines classes de qualitats i característiques feien que algú fos un bon caçador i supervivencialista. Es van quedar encallats, però, en com idear una prova d'aquestes habilitats. No va ser fins a un any i mig més tard quan George Butler, un amic seu, els va ensenyar una arma de boles de pintura en un catàleg agrícola. L'arma era una marcadora Nelspot 007 fabricada per la Nelson Paint Company i era utilitzada pels ramaders per marcar vacas.3 Noel i Gaines van comprar cadascun un marcador i van mantenir un duel que es convertiria en la primera partida depaintball. Gaines ganó.4
Després d'això, els amics van idear les regles bàsiques del joc basant-se en les de capturar la bandera (capturi the flag), i van convidar a uns amics ia un escriptor de Sports Illustrated a jugar. Van cridar el seu joc Survival ('supervivència') i un article sobre ell va ser publicat al número de juny de 1980 de Sports Illustrated.4 A mesura que creixia l'interès pel joc, Gaines i Noel van crear una companyia, National Survival Game, i signar un contracte amb Nelson Paint Company per convertir-se en distribuïdor exclusiu del seu equip de paintball.5 Després d'això, van llicenciar a franquícies en altres estats el dret a vendre les seves armes, pintura i ulleres protectores. Com a resultat del seu monopoli sobre l'equip, van entrar en beneficis en només sis meses.5
Les primeres partides de paintball eren molt diferents a les modernes. Les pistoles Nelspot eren les úniques disponibles. Utilitzaven cartutxos de CO2 de 12 grams, carregaven un màxim de 12 trets, i havien de ser amartilladas després de cada tir. Les màscares especials per a paintball encara no havien estat creades, així que els jugadors usaven ulleres convencionals que deixaven exposat la resta de la seva cara. Les primeres boles de pintura tenien una base d'oli i per tant no eren solubles en aigua, de manera que les «festes de trementina» eren freqüents després d'un dia de partida.3 Les partides sovint duraven hores mentre els jugadors es aguaitaven entre si , i atès que cada jugador només tenia un nombre limitat de cartutxos, els trets eren raros.6
Entre 1981 i 1983, fabricants rivals van començar a crear productes competidors, i va ser durant aquesta època quan l'esport despegó.7 La tecnologia del paintball es va desenvolupar gradualment a mesura que els fabricants agregaven una bomba davantera per fer el amartillamiento fàcil i substituïen els cartutxos de 12 grams per tancs d'aire més grans, comunament anomenats «aire constant» .8 A aquestes innovacions bàsiques van seguir posteriorment les alimentacions de gravetat i els colzes de 45 graus per facilitar la càrrega des de la tolva.8
Des del seu naixement, el paintball ha arrossegat a una multitud de jugadors ocasionals o permanents. La Sporting Goods Manufacturer s Association estima que aproximadament 10 milions de nord-americans juguen anualment al paintball.
Les partides de paintball poden jugar-se sota sostre oa l'aire lliure i adoptar diferents formes, sent algunes de les més populars el woodsball i el torneig o speedball. Les regles varien àmpliament d'una a una altra forma, estant dissenyades la majoria perquè els participants gaudeixin del joc en un entorn segur.

World Cup PSP

PSP és el circuit més important als Estats Units, però la més popular és l'última data que se celebra cada any a l'octubre i el 2010 els campions van ser un equip de Rússia anomenat Russian Legion. També van participar equips sud-americans i entre ells l'equip Fusion de Veneçuela obtenint l'or en division2 i l'equip LOD (Legion Of Doom) que és un equip Argentí i van quedar en la posició Nro 23 de la seva categoria.


Lligues Espanyolas de paintball

A Espanya es juguen diverses lligues de paintball les més importants la SPPL (Spanish Paintball League), i la EXPL (Xball Paintball League) que són a nivell nacional les lligues més importants.
També es juga la Lliga Sud (ja en la seva desena edició), la Lliga Balear, la Lliga de Madrid, la Lliga Extremenya, la Lliga Catalana, la Lliga Gallega, la Lliga Múrcia, i la Lliga Llevant (aquesta última ja no se celebra ).
A més es juguen tornejos, com el IPT (International Paintball Tournament) a Peníscola, el torneig de Can Garriga, l'Aniversari de Paintball Sport Totana, o l'open de Mallorca Madness.
A nivell europeu també es juga la Millenium, que passa una jornada a Fuengirola (Màlaga), i vénen equips del món sencer a jugar-la.
La candidatura de Santander 2016 va donar suport a aquest esport intentant que es creés una lliga nacional a nivell mundial.

Regles de seguretat

Casc de seguretat

Com en molts altres esports, la participació segura en una partida de paintball exigeix el respecte d'unes regles de seguretat. La probabilitat de resultar ferit en altres esports d'equip populars és molt més gran, per exemple, unes 12 vegades més altes per al futbol i 7 vegades més altes per al beisbol. També es diu que el paintball és més segur fins i tot que el golf i les bitlles en termes de ferides per jugador.

Máscara

La regla de seguretat més important del 'paintball' és que tots els jugadors han de portar una màscara protectora, normalment de plàstic que cobreix tota la cara i es corba sobre les orelles, en tot moment quan juga o s'està a prop de marcadores sense bloqueig de canó. Encara que les boles de pintura no produeixen ferides permanents en la major part del cos, els ulls, i en menor mesura les orelles, són vulnerables a ferides greus si els impacta una bola de pintura. Les màscares de paintball es dissenyen especialment per a aquest esport i són capaços de suportar l'impacte directe d'una bola de pintura a 90 m / s. Les instal·lacions comercials de paintball exigeixen als jugadors portar una màscara específicament dissenyada per a aquest esport que sol ser d'un plàstic dur o metall lleuger.

Bolas de pintura

A més de l'ús obligatori de màscares, les marcadores no han de disparar boles de pintura per sobre d'una determinada velocitat. Les boles de pintura disparades a més de 90 m / s provoquen grans hematomes i poden trencar la pell i fins i tot els dits. Moltes instal·lacions comercials de paintball exigeixen una velocitat menor, normalment d'uns 65 - 80 m / s (280-290 fps), per tenir així un marge de seguretat extra. Velocitats fins i tot menors poden ser doloroses en distàncies curtes, el que s'ha d'evitar en el possible. Els jugadors vesteixen de vegades gruixudes jaquetes i guants per cobrir tota la seva pell. El màxim permès de velocitat per a una bola s'ha estandarditzat en 300 peus per segon (90 m / s).
La velocitat de les boles de pintura pot mesurar-se amb un cinemòmetre (mal anomenat cronògraf, de l'abreviatura inglesachrony), els quals són freqüents en les instal·lacions comercials de paintball, però s'han d'adquirir si es juga fora d'elles. Aquells jugadors que juguen sense ajustar la velocitat de sortida de les boles de pintura s'arrisquen a patir ferides, ja que els canvis en la temperatura, la humitat i la pressió atmosfèrica poden afectar aquesta velocitat, havent de comprovar aquesta diverses vegades al llarg del dia . Les marcadores també han cronografiarse després de qualsevol ajust o reemplaçament de qualsevol de les seves parts, ja que això podria alterar significativament la seva velocitat de tret.

Dispositius de bloqueig del canó

Tots els jugadors han d'usar algun tipus de dispositiu de bloqueig del canó en les seves marcadores quan no estan participant activament en una partida. Aquests dispositius solen tenir la forma d'una petita bossa o tap (conegudes com condó o xumet del canó) que cobreix l'extrem del canó i se subjecta en el seu lloc mitjançant un cordó elàstic enrotllat a la marcadora. El mitjó del canó atraparia així qualsevol bola de pintura disparada per accident. Abans de la seva introducció a la fi dels anys 1990 els dispositius de bloqueig del canó més usats eren els taps (també anomenats xumets), unes peces de plàstic dur amb anells de goma que s'introduïen per l'extrem del canó. Com que aquests taps podien caure o sortir disparats del canó si es produïen trets accidentals, les instal·lacions comercials obliguen actualment com a mesura estàndard de seguretat a usar els mitjons. Les marcadores més modernes compten amb un sistema de bloqueig de seguretat, en el qual un botó al lateral de la marcadora bloqueja el gallet. No obstant això, fins i tot amb aquest afegit, els jugadors haurien de sempre usar un dispositiu de bloqueig del canó.

Eliminació dels jugadors

Els jugadors s'eliminen uns als altres del joc aconseguint els seus oponents amb una bola de pintura que es trenqui en impactar contra ells i els deixi una marca de pintura visible. Les regles sobre de la mida que ha de tenir una marca de pintura per considerar-se un impacte vàlid poden variar, però no compten les marques de pintura deixades per una bola que es trenqui contra qualsevol altre objecte abans d'arribar al jugador, el que es coneix com esquitxada. Quan un jugador és marcat, se li elimina de la partida.
La majoria de les regles consideren vàlids els blancs en qualsevol part del cos, la roba, l'equip o qualsevol objecte que el jugador porti o vista. Això inclou els peus, la marcadora, la motxilla o un objecte pres del camp. Algunes variants no consideren els blancs sobre la marcadora o el cap, o sobre algunes zones del cos, com qualsevol excepte el tors, o exigeixen més d'un blanc en certes zones del cos perquè el jugador sigui eliminat. Aquestes regles especials s'han d'acordar l'inici de les partides.
Si un jugador no està segur de si una marca que han rebut és un blanc vàlid o no, bé perquè la marca procedeixi d'una esquitx, perquè no puguin veure la part del cos on van ser aconseguits o perquè el tret procedeixi d'una jugador que ja hagi estat eliminat, pot demanar a un àrbitre o un company que determini si el blanc és vàlid o no. Aquesta acció s'anomena paint check ('prova de pintura') i sol sol·licitar cridant aquestes paraules a un àrbitre proper. Algunes regles permeten que l'àrbitre declari neutral a un jugador durant un paint check de manera que pugui examinar més de prop, ja que quan un jugador és neutral, ha de deixar momentàniament la partida mentre és examinat, de manera que no pot disparar ni pot disparar- .
Els jugadors també poden ser eliminats de la partida per altres raons, com ara autoeliminar gritándolo, ser aconseguits per granades o mines de pintura (si el joc permet el seu ús), o per una infracció, com sortir del camp o abandonar el punt de partida abans del començament de la mateixa.
Atès que els jugadors que es declaren eliminats ho són fins i tot encara que no hagin estat realment aconseguits, els jugadors han de sempre comprovar que una bola de pintura que els hagi assolit arribar a deixar-los una marca. Una bola de pintura pot arribar al cos d'un jugador sense trencar-se, el que no suposa un blanc. Els jugadors també poden sol·licitar un paint check de l'oponent si creuen que l'aconseguit, especialment si aquest sembla no haver-se adonat o intenta amagar o eliminar un blanc. Eliminar una marca de pintura i seguir jugant és un parany greu coneguda habitualment com wiping ('neteja') que sol comportar greus penalitzacions, incloent la prohibició permanent d'accedir a la instal·lació comercial de paintball. En els tornejos sol aplicar una penalització «3 per 1», on s'elimina del joc a l'infractor ia altres tres companys d'equip més.


Rendició

Algunes regles exigeixen que un jugador a certa distància d'un oponent que no li hagi vist (normalment de 5 a 7 m) ha de demanar a aquest que es rendeixi (cridant-li com una frase prèviament acordada) abans de disparar. Si l'oponent accedeix verbalment o aixecant les mans o la marcadora, es consideren assolits i eliminats de la partida. Per contra, si refusen o intenten qualsevol acció hostil (com girar-se per disparar), el jugador que va demanar la rendició pot disparar. No obstant això, mentre espera resposta aquest jugador pot ser assolit pels trets d'altres jugadors. Ser arribat des de tan curta distància per una bola de pintura pot resultar dolorós, i es considera educat i de bon esportista oferir a l'oponent l'oportunitat de rendir sempre que sigui possible en lloc de disparar innecessàriament des d'una distància molt curta.
En gairebé tots els tornejos no es contempla la rendició, i si un jugador sorprèn a l'oponent amb la guàrdia baixa té llibertat per disparar-li. Tàctiques com ara el run through, consistent en córrer pel camp disparant a tants contraris com sigui possible, s'han desenvolupat amb el temps i són molt importants. Un altre moviment popular és el bunkering, en el qual un jugador carrega contra un búnquer o barricada després del qual es protegeix un oponent i li dispara des de dalt o des dels costats.

El Mite Del Mal

No és cap mite! Els impactes de les boles en el teu cos creen una sensació que pots qualificar com «Dolor», però de cap manera és un dolor intens o descomunal, de fet és més en l'orgull que no físic, el qual dura no més de cinc segons després l'impacte. La velocitat de les marcadores sempre ha d'estar regulada a un màxim de 100 metres per segon, mentre aquesta velocitat es mantingui la teva seguretat està garantida, de fet, el Paintball en totes les seves modalitats és l'esport més segur del món; segons l'Associació d'Empreses, és més segur que el Golf!

Etiquetado como
&